sobota, 2 marca 2013

PYSZNA WĘDLINA

              Właśnie skończyłam gotować schab.  Robię go często i kroimy potem jako wędlinę na kanapki.
Niebo w gębie, a przede wszystkim zdrowo i bez konserwantów. Polecam spróbować, bo pracy przy tym nie ma , a i tańsze od kupnych .
Przepis


1,2 kg schabu lub karczku
6 ząbków czosnku pokrojonego w paski
3 łyżki cukru
3 łyżki majeranku
1/2 szkl. soli
woda - ilość taka, żeby mięso było przykryte


Wszystko zagotować razem i gotować 5-7 MINUT
Zostawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia 
Powtórnie zagotować  i gotować przez 5-7 minut
Zostawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia 
karczek gotować przez 10 minut

I koniec pracy. 
Po ostudzeniu wyjmujemy z garnka  do lodówki .
Po 2-3 godz. gotowe do jedzenia.    
SMACZNEGO

6 komentarzy:

  1. Pyszności napewno wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. My ostatnio robiliśmy podobną wędlinkę, tyle że z szynki :)
    Przepis w sumie też podobny, tyle tylko, że gotowało się 5 minut wieczorem, leżało do rana i rano znowu gotowanie 5 minut i potem leży aż do wystygnięcia i siup do lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można z szynki, ale mi osobiście najmniej smakuje.

      Usuń
  3. Ja kilka razy piekłam schab,ale nie bardzo mi podchodzi,bo jest dla mnie zbyt suchy.Powiem Ci szczerze ,że nie słyszałam jeszcze o takim gotowanym.Muszę spróbować,tym bardziej,że bardzo podoba mi się czas gotowania,a ja nie przepadam za siedzeniem w kuchni;)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować, dotąd tylko piekłam i wędziłam, a tu jakby duszenie:) Na pewno jest delikatny w smaku i bardziej dietetyczny.Chyba się skuszę:))
    Zapraszam Cię na moje pierwsze candy:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. każda domowa wędlina jest lepsza od kupionej :)

    OdpowiedzUsuń