Właśnie skończyłam gotować schab. Robię go często i kroimy potem jako wędlinę na kanapki.
Niebo w gębie, a przede wszystkim zdrowo i bez konserwantów. Polecam spróbować, bo pracy przy tym nie ma , a i tańsze od kupnych .
Przepis
1,2 kg schabu lub karczku
6 ząbków czosnku pokrojonego w paski
3 łyżki cukru
3 łyżki majeranku
1/2 szkl. soli
woda - ilość taka, żeby mięso było przykryte
Wszystko zagotować razem i gotować 5-7 MINUT
Zostawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia
Powtórnie zagotować i gotować przez 5-7 minut
Zostawić pod przykryciem do całkowitego ostudzenia
karczek gotować przez 10 minut
I koniec pracy.
Po ostudzeniu wyjmujemy z garnka do lodówki .
Po 2-3 godz. gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO
Etykiety
ALBUMY
(7)
ALTERED ART/ MIXED MEDIA
(5)
ART JOURNAL
(22)
ATC
(64)
BIBUŁA
(1)
BLEJTRAM
(20)
BOBINKI
(1)
BOMBKA
(3)
BOŻE NARODZENIE
(77)
candy
(5)
CHOINKI
(1)
CHRZEST
(12)
CLEAN & SIMPLE
(1)
COLLAGE
(1)
CREATIVE CORNER BLOG
(2)
CZEKOLADOWNIK
(2)
DARY NATURY
(2)
DEKORACJE
(25)
DEKORACJE DLA DZIECI
(1)
DZIECIĘCA
(17)
DZIEŃ BABCI
(3)
DZIEŃ MAMY
(11)
DZIEŃ TATY
(3)
EMBOSSING
(2)
EXPLODING BOX
(6)
FOLDER CD
(1)
GRUDNIOWNIK
(2)
GWIAZDA
(1)
HAFT WSTĄŻECZKOWY
(3)
IDENTYFIKATOR
(5)
IMIENINY
(26)
INNE
(7)
IRIS FOLDING
(14)
JAJKA
(4)
JARMARK
(1)
KALENDARZE
(5)
KARTKA DRABINOWA
(1)
KARTKA GATE-FOLD
(3)
KARTKA KSIĄŻKOWA
(2)
KARTKA PARAWANOWA
(2)
KARTKA PRZESTRZENNA
(5)
KARTKA SCHODKOWA
(3)
KARTKI
(308)
KARTKI NAMIOTOWE
(2)
KARTKI SZTALUGOWE
(27)
KOMUNIA
(17)
KONDOLENCJE
(1)
KOPERTÓWKA
(9)
KOREK
(1)
KORONKI
(10)
KSIĘGI
(18)
KWIAT DOLNOŚLĄSKI
(6)
KWIATY Z FILTRÓW
(6)
LIFT
(7)
LO
(23)
MAGNESY
(2)
MAGNOLIA
(2)
MAKARON
(1)
MANGA
(2)
MASA PLASTYCZNA
(16)
MASKA
(20)
MEANDER BOOK
(2)
MEDIA
(30)
METKI
(2)
MINI ALBUM
(6)
MOO
(1)
NARODZINY
(9)
NOTES
(13)
OBRAZKI
(3)
ORIBANA
(2)
ORIGAMI
(3)
PAPER DOLL
(1)
PAPIEROWE KWIATY
(80)
PARAWAN
(1)
PATYCZKI PO LODACH
(2)
PREZENTY
(2)
PRZEPIŚNIK
(2)
PUDEŁKA
(7)
QUILLING
(13)
RAMKA
(2)
SERCA
(4)
SHABBY CHIC
(13)
SHAKER CARD
(4)
STEAMPUNK
(7)
STEMPLE
(44)
STEMPLE PRIMA
(1)
SZABLON
(1)
SZKŁO
(1)
ŚLUB
(52)
TACZKI
(1)
TAGI
(25)
TALERZYKI PAPIEROWE
(1)
TAŚMA WASHI
(2)
TEA
(1)
TEKTURKI
(13)
TIUL
(2)
TORT PAMPERSOWY
(1)
TUSZ
(95)
TUTORIALS
(22)
URODZINY
(41)
VINTAGE
(26)
WAKACJE
(1)
WALENTYNKI
(24)
WARSZTATY
(8)
WIANKI
(17)
WIELKANOC
(56)
WIKLINA PAPIEROWA
(2)
WITRAŻ
(1)
WSTĄŻKA
(14)
WYZWANIA U DANUSI
(1)
Z INNEJ BECZKI- JADŁO
(4)
ZAKŁADKI
(4)
ZAPROSZENIA
(6)
ZAWIESZKA
(5)
ZLOT
(12)
ŻYCZENIA
(1)
Pyszności napewno wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy ostatnio robiliśmy podobną wędlinkę, tyle że z szynki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis w sumie też podobny, tyle tylko, że gotowało się 5 minut wieczorem, leżało do rana i rano znowu gotowanie 5 minut i potem leży aż do wystygnięcia i siup do lodówki :)
oczywiście, że można z szynki, ale mi osobiście najmniej smakuje.
UsuńJa kilka razy piekłam schab,ale nie bardzo mi podchodzi,bo jest dla mnie zbyt suchy.Powiem Ci szczerze ,że nie słyszałam jeszcze o takim gotowanym.Muszę spróbować,tym bardziej,że bardzo podoba mi się czas gotowania,a ja nie przepadam za siedzeniem w kuchni;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować, dotąd tylko piekłam i wędziłam, a tu jakby duszenie:) Na pewno jest delikatny w smaku i bardziej dietetyczny.Chyba się skuszę:))
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię na moje pierwsze candy:) pozdrawiam serdecznie
każda domowa wędlina jest lepsza od kupionej :)
OdpowiedzUsuń