Etykiety

ALBUMY (7) ALTERED ART/ MIXED MEDIA (5) ART JOURNAL (22) ATC (64) BIBUŁA (1) BLEJTRAM (20) BOBINKI (1) BOMBKA (3) BOŻE NARODZENIE (77) candy (5) CHOINKI (1) CHRZEST (12) CLEAN & SIMPLE (1) COLLAGE (1) CREATIVE CORNER BLOG (2) CZEKOLADOWNIK (2) DARY NATURY (2) DEKORACJE (25) DEKORACJE DLA DZIECI (1) DZIECIĘCA (17) DZIEŃ BABCI (3) DZIEŃ MAMY (11) DZIEŃ TATY (3) EMBOSSING (2) EXPLODING BOX (6) FOLDER CD (1) GRUDNIOWNIK (2) GWIAZDA (1) HAFT WSTĄŻECZKOWY (3) IDENTYFIKATOR (5) IMIENINY (26) INNE (7) IRIS FOLDING (14) JAJKA (4) JARMARK (1) KALENDARZE (5) KARTKA DRABINOWA (1) KARTKA GATE-FOLD (3) KARTKA KSIĄŻKOWA (2) KARTKA PARAWANOWA (2) KARTKA PRZESTRZENNA (5) KARTKA SCHODKOWA (3) KARTKI (308) KARTKI NAMIOTOWE (2) KARTKI SZTALUGOWE (27) KOMUNIA (17) KONDOLENCJE (1) KOPERTÓWKA (9) KOREK (1) KORONKI (10) KSIĘGI (18) KWIAT DOLNOŚLĄSKI (6) KWIATY Z FILTRÓW (6) LIFT (7) LO (23) MAGNESY (2) MAGNOLIA (2) MAKARON (1) MANGA (2) MASA PLASTYCZNA (16) MASKA (20) MEANDER BOOK (2) MEDIA (30) METKI (2) MINI ALBUM (6) MOO (1) NARODZINY (9) NOTES (13) OBRAZKI (3) ORIBANA (2) ORIGAMI (3) PAPER DOLL (1) PAPIEROWE KWIATY (80) PARAWAN (1) PATYCZKI PO LODACH (2) PREZENTY (2) PRZEPIŚNIK (2) PUDEŁKA (7) QUILLING (13) RAMKA (2) SERCA (4) SHABBY CHIC (13) SHAKER CARD (4) STEAMPUNK (7) STEMPLE (44) STEMPLE PRIMA (1) SZABLON (1) SZKŁO (1) ŚLUB (52) TACZKI (1) TAGI (25) TALERZYKI PAPIEROWE (1) TAŚMA WASHI (2) TEA (1) TEKTURKI (13) TIUL (2) TORT PAMPERSOWY (1) TUSZ (95) TUTORIALS (22) URODZINY (41) VINTAGE (26) WAKACJE (1) WALENTYNKI (24) WARSZTATY (8) WIANKI (17) WIELKANOC (56) WIKLINA PAPIEROWA (2) WITRAŻ (1) WSTĄŻKA (14) WYZWANIA U DANUSI (1) Z INNEJ BECZKI- JADŁO (4) ZAKŁADKI (4) ZAPROSZENIA (6) ZAWIESZKA (5) ZLOT (12) ŻYCZENIA (1)

piątek, 22 sierpnia 2014

Najprostszy sposób na drożdżówkę

Muszę się z Wami podzielić najprostszym  przepisem na wspaniałą drożdżówkę. Nie będę pisać jak smakuje, bo zobaczycie sami po zrobieniu. 
Polecam gorąco

5 jajek 
1szkl cukru
1,5 szkl mleka 
1,5 szkl oleju 
10 dkg drożdży
1 kg mąki

Przepis
W dużej misce jajka miksujemy z cukrem i chowamy mikser 
kruszymy do tego drożdże, dodajemy ciepłe mleko i  olej, a na końcu  wsypujemy przesianą mąkę. 
Zostawiamy nie mieszając pod ściereczką 3 godziny. 
W tym czasie ciasto urośnie , mieszamy całość  łyżką i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut w 180-200 st
Wychodzi z tego duża  blacha wysokiej drożdżówki. Na wierzch można  dodać owoce i kruszonkę. 
Pychota. 

15 komentarzy:

  1. O kurcze, ale to tak po tym zmiksowaniou dodać reszte i nie mieszać? czy wymieszać i odstawić? mało dzisiaj rozumie ;)
    Normalnie po obiedzie sie za nią biorę
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki za odpowiedź :) dzisiaj zabieram się za nie :)

      Usuń
  2. Ale fajny przepis, rzeczywiście wydaje się łatwy, koniecznie muszę spróbować :)
    Dzięki Dobrusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie ;) to może ja na kawkę i na drożdżówkę wpadnę ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, to nie dla mnie, bo ani za drożdżami, ani za kuchennymi pracami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. I jak sie stało tak zrobiłam. Cisto upieczone, wyszło super, ale następnym razem dam ciut więcej cukru. Jeszcze nigdy nie urosło mi tak drożdżowe . dziękuję bardzo za magiczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe...chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cholerka już po północy a Ty mi Dosiu taki apetyt robisz po nocach.
    'Buziaki kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta drożdżowe to działka rodzicielki ale zachomikuje dla niej przepis to może posmakuje tego cuda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, przepis na drożdżówkę:-)
    Jak dotąd z drożdżowych ciast, jedynie chleb i racuchy. Czas na zmianę:-)
    Na pewno wykorzystam Twój przepis.
    Pozdrawiam pourlopowo:-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam! Powstała z tego 5-ciogodzinówka!
      3 godziny czekania, 1 godzina pieczenia i 1 godzina pałaszowania:-)
      Drożdżówka - sam puch!!
      Pychotka!

      Usuń
  10. O dodaję do zakładek! bardzo lubię drożdzowe ciasta, a jak nie trzeba wyrabiać to koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że też spróbuję. Jestem leń do wyrabiania. A tu nic z tego i koleżanki chwalą. Kiedyś robiłam często drożdżowe rogaliki . Tam dla mnie była super sprawa bo ciasto wkładało się do lodówki i rosło. Jak upiekę - napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada sie ciekawie- ale dla mnie mało- mało bo chciałabym zobaczyć na fotce efekt końcowy- takim ,,wytrawnym" kucharkom jak ja jest to potrzebne...

    OdpowiedzUsuń
  13. Trochę dziwny ten przepis ale ponieważ nie znoszę wyrabiania ciasta drożdżowego to chyba wypróbuję. Wierzę Ci Dobrusiu na słowo! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń