Etykiety

ALBUMY (7) ALTERED ART/ MIXED MEDIA (5) ART JOURNAL (22) ATC (64) BIBUŁA (1) BLEJTRAM (20) BOBINKI (1) BOMBKA (3) BOŻE NARODZENIE (77) candy (5) CHOINKI (1) CHRZEST (12) CLEAN & SIMPLE (1) COLLAGE (1) CREATIVE CORNER BLOG (2) CZEKOLADOWNIK (2) DARY NATURY (2) DEKORACJE (25) DEKORACJE DLA DZIECI (1) DZIECIĘCA (17) DZIEŃ BABCI (3) DZIEŃ MAMY (11) DZIEŃ TATY (3) EMBOSSING (2) EXPLODING BOX (6) FOLDER CD (1) GRUDNIOWNIK (2) GWIAZDA (1) HAFT WSTĄŻECZKOWY (3) IDENTYFIKATOR (5) IMIENINY (26) INNE (7) IRIS FOLDING (14) JAJKA (4) JARMARK (1) KALENDARZE (5) KARTKA DRABINOWA (1) KARTKA GATE-FOLD (3) KARTKA KSIĄŻKOWA (2) KARTKA PARAWANOWA (2) KARTKA PRZESTRZENNA (5) KARTKA SCHODKOWA (3) KARTKI (308) KARTKI NAMIOTOWE (2) KARTKI SZTALUGOWE (27) KOMUNIA (17) KONDOLENCJE (1) KOPERTÓWKA (9) KOREK (1) KORONKI (10) KSIĘGI (18) KWIAT DOLNOŚLĄSKI (6) KWIATY Z FILTRÓW (6) LIFT (7) LO (23) MAGNESY (2) MAGNOLIA (2) MAKARON (1) MANGA (2) MASA PLASTYCZNA (16) MASKA (20) MEANDER BOOK (2) MEDIA (30) METKI (2) MINI ALBUM (6) MOO (1) NARODZINY (9) NOTES (13) OBRAZKI (3) ORIBANA (2) ORIGAMI (3) PAPER DOLL (1) PAPIEROWE KWIATY (80) PARAWAN (1) PATYCZKI PO LODACH (2) PREZENTY (2) PRZEPIŚNIK (2) PUDEŁKA (7) QUILLING (13) RAMKA (2) SERCA (4) SHABBY CHIC (13) SHAKER CARD (4) STEAMPUNK (7) STEMPLE (44) STEMPLE PRIMA (1) SZABLON (1) SZKŁO (1) ŚLUB (52) TACZKI (1) TAGI (25) TALERZYKI PAPIEROWE (1) TAŚMA WASHI (2) TEA (1) TEKTURKI (13) TIUL (2) TORT PAMPERSOWY (1) TUSZ (95) TUTORIALS (22) URODZINY (41) VINTAGE (26) WAKACJE (1) WALENTYNKI (24) WARSZTATY (8) WIANKI (17) WIELKANOC (56) WIKLINA PAPIEROWA (2) WITRAŻ (1) WSTĄŻKA (14) WYZWANIA U DANUSI (1) Z INNEJ BECZKI- JADŁO (4) ZAKŁADKI (4) ZAPROSZENIA (6) ZAWIESZKA (5) ZLOT (12) ŻYCZENIA (1)

niedziela, 30 listopada 2014

Leśny mech

Usłyszałam od koleżanki o pysznym cieście pod dziwna nazwą Leśny mech, a gdy dowiedziałam się, że robi się je ze szpinakiem, moje zdziwienie było jeszcze większe. 
Nic tylko wypadało je zrobić i spróbować, co uczyniłam.

Ciasto wyszło rzeczywiście pyszne, a przede wszystkim takie inne ze względu na swój wygląd.
 Nawet nie wspomnę o jego smaku, bo połączenie bitej śmietany i szpinaku jest rewelacyjne.
Przepis znalazłam TU
      
Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy
  • owoce granata do ozdoby

      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

     Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

       Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
        Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią. 


       Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)



7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda Twoje ciasto:-))) Już dawno mam je w planach , jadłam , jest pyszne :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie - świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, nieumiejąca przyrządzić szpinaku, na wygląd Twojego ciasta, aż się ośliniłam. Porywam przepis i koniecznie muszę wypróbować. Ale nie będę robić sama- z przyjaciółką. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda jak mech, muszę koniecznie spróbować w weekend:) A w zamian zostawiam przepis na szybkie ciacha, które opublikowała wczoraj jedna z koleżanek.

    Ciasteczka owsiane

    2 jajka
    3/4 szkl cukru ( dałam trzcinowy)
    2 szkl płatków owsianych
    1 i 1/2 szkl mąki ( dałam żytnią razową)
    100 gram masła roztopić
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bakalie (duża garść)
    dałam jeszcze kroplę olejku migdałowego

    Wszystko wymieszać, uformować (uformowane można obtoczyć w sezamie) i upiec na brązowo.

    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrusia...ja juz nawet granat kupiłam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Podpowiedz proszę w jakiej blaszce piekłać( tj wymiary?

    OdpowiedzUsuń